Parę przydatnych informacji:
Jeśli przylecieliście do Rumunii samolotem tak jak my do miasta dostać można się w różny sposób.
Z Portu Lotniczego Otopeni OTP (http://www.bucharestairports.ro/) np. komunikacją miejską.
http://www.ratb.ro/ (autobusy, trolejbusy, tramwaje)
Autobus linii 783 łączy lotnisko z centrum miasta (Piata Unirii - ścisłe centrum).
Autobus linii 780 łączy lotnisko z dworcem kolejowym Gara de Nord (na który się udaliśmy w celu dalszej podróży).
Przed terminalem znajduje się budka gdzie kupić można bilety, bilet kosztuje 3,5RON + karta na której bilety są kodowane 3,7RON.
Można tez skorzystać z kolei.
http://www.cfrcalatori.ro/ (przewozy osobowe)
Do stacji znajdującej się 900m od terminalu dowożą busy, w cenie biletu. Bilety kupujemy w okienku CFR w hali przylotów, koszt to 7,35RON.
Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem jest autobus komunikacji miejskiej jest szybszy, oczywiście o ile nie ma korków wtedy sprawdza się "Henri Coanda Express".
W Polsce trudno o Leja (RON) warto wziąć parę EUR i wymienić w kantorze po okazaniu dokumentu tożsamości (niskie spready) ale z dala od lotniska. Spokojne można wybierać gotówkę w bankomatach, polecam maszyny Raiffeisena, które wyświetlają również żądaną kwotę w PLN wraz z przelicznikiem ;D +-1RON=0,9874PLN
Jeśli zostajecie w Bukareszcie to może wam się przydać:
Metro w Bukareszcie:
My jedziemy dalej, w kasie na dworcu kupujemy bilety do Braszowa 166km, 47RON.